This is what Australian English looks like

 

a50afa1c7de7356b3e3bc0a3dcefeaf1
Pinterest

Dibandingkan dengan British atau American English, Australian English tidak cukup populer karena secara populasi mereka memang kalah banyak. Sejak akhir tahun 2016, karena mendapatkan kesempatan bekerja dengan orang Australia, maka mau tidak mau saya juga harus belajar budaya dan bahasa mereka. And I decide to share to you what I learn from them.

Buat teman-teman yang berencana kerja/visit/study ke Oz, this article may give you ideas about the English at the land Down Under!

 

Australians LOVE abbreviating everything!

Mereka suka banget nyingkat kata! They’re well-known as the ‘laziest English speaker’. Using my own words, I’d like to call them ‘the most efficient English speaker’. Why speak all syllables of the words if you can shorten it?

Bahkan cara mereka menyebut negara mereka pun disingkat. Oz/Aussie/Straya adalah versi singkatnya dari Australia. Di tulisan ini, saya menggunakan kata Australia, Oz, Straya, dan Aussie secara bergantian. Semuanya maksudnya sama kok.

Apa sajakah kata yang biasa mereka singkat? Berikut ini beberapa kata yang saya sajikan di tabel di bawah. Sorry I don’t provide bahasa Indonesia translation so help yourself!

No Aussie words Normal english words
1 agro agressive
2 ambo ambulance/ambulance driver
3 arvo afternoon
4 Aussie Australia/Australian
5 avanavo have an avocado
6 avo avocado
7 barbie barbeque
8 bevvy beverage
9 biccy bisucit/cookies
10 bowlo bowling club
11 breaky/brekky breakfast
12 brickie bricklayer tradie
13 brolly umbrella
14 cabbie taxi driver
15 cardie cardigan
16 champers champagne
17 chewy chewing gum
18 choccy chocolate
19 choccy biccy chocolate biscuit
20 chrissie Christmas
21 chrissie prezzie Christmas present
22 ciggie cigarettes
23 coppa police man
24 cozzie swimming costume
25 crocs crocodile
26 cuppa a cup of tea
27 defo definitely
28 devo Devastated
29 din-din dinner
30 exxy expensive
31 Facey Facebook
32 fella fellow
33 Firey fireman
34 footy football
35 Garbo garbage truck driver
36 G’day good day
37 hubby husband
38 kindy kindergarten
39 lappy laptop
40 lingo language
41 lippy lipstick
42 Maccas McDonalds
43 morno morning tea
44 mozzies mosquito
45 muso musician
46 Oz Australia
47 petty petrol
48 postie postman
49 preggas pregnant
50 prezzie present (gift)
51 rego Registration
52 relo relatives
53 roo kangaroo
54 s’arvo this afternoon
55 servo service/gas station
56 sickie sick day of work
57 smoko smoke break
58 soapie soap opera
59 spag bol spaghetti bolognese
60 Straya Australia
61 sunnies sunglasses
62 suss suspicious
63 tenno tennis ball
64 tinny tin can of beer
65 toastie toasted sandwhich
66 tradie tradesman
67 uey U-turn
68 undies underpants
69 uni university
70 ute Utility vehicle, pickup truck
71 veggo vegetarian
72 Westie from out West
73 ya you

Gimana? Cute kan bahasa mereka. Sebenarnya masih banyakkk banget perbedannya, yang tertulis di atas adalah yang sering dan common digunakan.

 

Learning Oz English also means learning how to … … … swear!

ae6b38659df82e21b46d90e315d9596d
Pinterest

Swear? Apa itu? Swear itu dalam bahasa jawa artinya misuh-misuh, mengumpat jika dalam bahasa Indonesia. Misalnya, kalau ada waiter yang nggak sengaja menumpahkan gelas minuman ke kamu lalu kamu bilang, “AN****”! Nah itu namanya swearing.

This is the part that I like the most! Compared to other English speakers (Brits, American, Canadian, etc), Aussies swear A LOT, like, A LOT!! In formal meeting, in the morning, at night, even in public advertising! Simply said everywhere and every possible occasions!

Ketika saya belajar American English, I didn’t swear. Most of my Americans friend didn’t swear although some of them did. Things were changing when I learned Oz English. I start to accept that swear words are just normal English words (hehe).

 

Not all Aussies say ‘mate’

‘Mate’ adalah kata yang populer di sana. They use it a lot! Tapiii ada etiketnya dalam penggunaan kata ini. Mate hanya boleh digunakan untuk sesama lelaki saja. It’s not unisex, it only refers to male! NEVER EVER call/greet a woman with ‘mate’!

 

Australian culture is BLOODY RELAXED!

Ini sebenarnya lebih ke budaya sih, bukan ke bahasa. Tapi kan budaya dan bahasa itu berhubungan ya.

*PS: According to British English, ‘bloody’ is a swear word. But in Oz, it is not! It’s just a normal word for them! Awesome, aren’t they?

Dibandingkan sama native speaker yang lain, mereka cenderung lebih santai dan nggak formal banget. Saya punya kenalan dari Perth & Sydney, mereka mahasiswa exchange di UGM selama beberapa bulan. Kita sharing tentang perbedaan kampus di sini dan di sana. They left me jawdropped when they said I could go to uni and attend class by wearing pyjamas! FUCKING PYJAMAS!

Pake baju tidur ke kampus di Indonesia? Kaki belom masuk gerbang aja udah diusir satpam!

Oh ya, satu lagi, if you visit Oz and see people go barefoot at supermarket, mall, or wherever, don’t be surprised!

d8eff66fe064bdf55b59228d82308106

Contoh lainnya lagi, they call their boss with their first name! Actually I’m not sure if it’s only Aussie thingy or also happens at the Western world in general. But this is also the funnest part for me.

Coming from Javanese Indonesian culture that is very hierarchical, I find their culture amazing! It brings people closer and removes all boundaries like age, social status, and position. Di Indo sini, kamu nggak akan manggil bos kamu tanpa Pak/Bu/Mas/Mbak ya kan? Kecuali kalau bos mu memang bener-bener temen sendiri.

 

Sudah dapat gambaran tentang Aussie English? Just a little exercise, what does the sentence below mean?

Let’s pop around s’arvo and bring some choccy biccy, gonna ask ya about footy and chrissie prezzie.

I think that’s pretty much it. Feel free to let me know if you have different opinions about what I write. If you have any suggestions or addition, leave your ideas on the comment below!

Barangkali tertarik membaca artikel saya yang lainnya:

  1. An Intro to Aussie English
  2. Perbedaan American English dan British English
  3. Macam-macam Aksen/Logat/Dialek Bahasa Inggris
Iklan

4 pemikiran pada “This is what Australian English looks like

  1. Aaaaaa…. uniq banget bahasa mereka? Singkatan2 mereka lucu2, tapi kalau belum paham berasa kode2 deh. Tapi btw itu kelihatan kreatif ga sih
    Aku jadi inget, punya temen yang suka banget nyingkat2 sesuatu, dan tingkatannya unik2…

    Suka

    • Yaa benar Is, unik banget emang. Kalau udah dengerin sesama Australian ngobrol, bisa nggak mudeng sama sekali. Siap-siap pasang ekspresi “Kalian ngomong apa sih” 😂

      Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s